STREFA WIEDZY: WINO

Czy na etykiecie wina należy podać numer certyfikacji?

Czy na etykiecie wina należy podać numer certyfikacji?

TAK.  Numer identyfikacyjny partii wina, które było certyfikowane co do rocznika i/lub odmian winorośli należy umieścić na etykiecie.  Numer taki umieszcza się sposób widoczny, czytelny i nieusuwalny, czcionką tego samego rodzaju i koloru oraz o tym samym rozmiarze, nie mniejszym niż 2 mm.

Podstawa prawna: Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2011 r. w sprawie sposobu ustalania i umieszczania numeru identyfikacyjnego partii wina z określonego rocznika lub wina z określonej odmiany winorośli (Dz.U. 2012 poz. 4)


Formalna strona etykiety

Czy na etykiecie wina musującego wolno użyć określenia „metoda klasyczna”?

Czy na etykiecie wina musującego wolno użyć określenia „metoda klasyczna”?

TAK. Metoda produkcji jest dopuszczalnym elementem etykiety wina. Można zatem używać określenia „metoda klasyczna” czy też „metoda tradycyjna” dla produkcji win musujących – jeśli oczywiście metoda taka została faktycznie zastosowana. W żadnym wypadku nie wolno nam jednak wykorzystać określenia „metoda szampańska„.


Formalna strona etykiety

Czy maly producent napojów alkoholowych potrzebuje decyzji środowiskowej?

Czy maly producent napojów alkoholowych potrzebuje decyzji środowiskowej?

NIERozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 września 2019 r.w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz.U. 2019 poz. 1839), do inwestycji potencjalnie oddziałujących na środowisko zalicza jedynie:

  • browary o wydajności nie mniejszej niż 50 000 hl na rok 
  • gorzelnie o wydajności nie mniejszej niż 100 hl na rok

Rzemieślnicy bez decyzji środowiskowej!

Czy wino może zawierać dowolną ilość alkoholu?

Czy wino może zawierać dowolną ilość alkoholu?

NIE. Winem (jako takim) w rozumieniu przepisów wspólnotowych możemy nazwać jedynie produkt wytworzony w drodze fermentacji owoców lub moszczu o minimalnej, rzeczywistej zawartości alkoholu 8,5% obj. i maksymalnie 15% obj. naturalnej zawartości alkoholu – tj. sumy wartości rzeczywistej i potencjalnej bez wzbogacania. Inną zawartość alkoholu mogą posiadać natomiast specjalne kategorie wina, takie jak wina likierowe czy wina z podsuszanych winogron. Są to już jednak inne produkty rynku wina.


Ile alkoholu może zawierać wino?

Czy enoturystom można podać do degustacji wino bez banderoli?

Czy enoturystom można podać do degustacji wino bez banderoli?

NIE. Wino podawane gościom podczas degustacji musi być winem oficjalnie i legalnie wyprodukowanym zgodnie z przewidzianymi prawem procedurami. Przede wszystkim musi być to wina wyprodukowane w reżimie akcyzowym, od którego odprowadzono podatek (z banderolą). Podawanie podczas degustacji „wina domowego” nie wchodzi w grę – jako, że przekroczone zostają granice użytku własnego. Jedynym wyjątkiem może być wino niegotowe, w czasie fermentacji (dojrzewania) w kadziach – pokazywane turystom jako ciekawostka technologiczna wprost z kadzi. Obowiązek podatkowy w przypadku produkcji wina z upraw własnych, powstaje bowiem dopiero w momencie zakończenia produkcji, tj. na etapie produktu gotowego.


Świadczenie usług enoturystycznych

Czy żywienie enoturystów w gospodarstwie winiarskim wymaga zatwierdzenia z sanepidu?

Czy żywienie enoturystów w gospodarstwie winiarskim wymaga zatwierdzenia z sanepidu?

NIE. Zatwierdzenie zakładu nie jest wymagane od gospodarstw agroturystycznych. Sprawę tę można załatwić dokładnie w ten sam sposób jak w przypadku zgłoszenia w sanepidzie samej produkcji wina przez winiarza produkującego do 1000 hl wina z własnych upraw, rocznie. Wystarczającym dla prowadzenia działalności w zakresie produkcji i sprzedaży detalicznej wina jest sam wpis do prowadzonego przez sanepid rejestru zakładów podlegających kontroli. Przepisy te, wprowadzone w 63 ust 2. ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. 2006 nr 171 poz. 1225)


Świadczenie usług enoturystycznych

Czy działalność gospodarstwa enoturystycznego wymaga rejestracji?

Czy działalność gospodarstwa enoturystycznego wymaga rejestracji?

NIE. Enoturystyka w swoim klasycznym wydaniu, to zasadniczo kwalifikowana forma agroturystyki. Zgodnie z art. 6 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców rejestracji działalności gospodarczej  nie wymaga  gospodarstwo agroturystyczne czyli działalność polegająca na wynajmowaniu przez rolników pokoi, sprzedaży posiłków domowych i świadczeniu w gospodarstwach rolnych innych usług związanych z pobytem turystów (jak zwiedzanie winnicy czy degustacja wina). 


Świadczenie usług enoturystycznych

Czy rolnik prowadzący małe gospodarstwo winiarskie musi płacić podatek VAT?

Czy rolnik prowadzący małe gospodarstwo winiarskie musi płacić podatek VAT?

TAK. Faktem jest, że zgodnie z art. 113 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. 2004 nr 54 poz. 535) zwalnia się od podatku sprzedaż dokonywaną przez podatników, u których wartość sprzedaży nie przekroczyła łącznie w poprzednim roku podatkowym kwoty 200 000 zł. Zwolnienie podmiotowe o którym mowa wyżej, nie przysługuje jednak grupie podmiotów, które wymieniono wprost w art. 113 ust. 13 ustawy. Do podmiotów takich zaliczono między innymi producentów towarów opodatkowanych podatkiem akcyzowym – w tym co oczywiste, producentów wina.


Świadczenie usług enoturystycznych

Czy uzyskanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych wymaga zgody właścicieli budynku?

Czy uzyskanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych wymaga zgody właścicieli budynku?

TAK. Do wniosku o wydanie zezwolenia detalicznego na sprzedaż napojów alkoholowych należy dołączyć zgodę właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeżeli punkt sprzedaży będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym – art. 18. ust. 6 pkt 3 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.


Zezwolenie detaliczne – praktyczne problemy

Czy gmina może wprowadzić limity zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych?

Czy gmina może wprowadzić limity zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych?

TAK. W wyłącznej kompetencji rady każdej gminy, pozostaje uchwalenie maksymalnej liczby zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych na terenie gminy (miasta). Limity takie wydawane są odrębnie odrębnie dla:

  • poszczególnych rodzajów napojów alkoholowych,
  • zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w
    miejscu sprzedaży,
  • zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza
    miejscem sprzedaży.

Obecnie (od 2018 roku) rada gminy może ustalić maksymalną liczbę zezwoleń także dla poszczególnych jednostek pomocniczych gminy odrębnie.

Rada gminy ustala też, w drodze uchwały, zasady usytuowania na terenie gminy dopuszczalnych miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych.


Zezwolenie detaliczne – praktyczne problemy