STREFA WIEDZY: WINA OWOCOWE

Czy mały producent napojów alkoholowych musi uzyskać decyzję środowiskową?

Czy mały producent napojów alkoholowych musi uzyskać decyzję środowiskową?

NIE. Dnia 10 września 2019 r. ukazało się Rozporządzenie Rady Ministrów w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz.U. 2019 poz. 1839), którego postanowienia weszły w życie 11 października 2019 roku. Do inwestycji potencjalnie oddziałujących na środowisko (dla realizacji których konieczne było wcześniejsze uzyskanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach) zaliczone zostały jedynie:

  • browary o wydajności nie mniejszej niż 50 000 hl na rok 
  • gorzelnie o wydajności nie mniejszej niż 100 hl na rok

Rzemieślnicy bez decyzji środowiskowej!

Czy roczne limity produkcji cydrów i win owocowych się sumują?

Czy roczne limity produkcji cydrów i win owocowych się sumują?

TAKUstawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, określa pewne limity dla produkcji wyrobów winiarskich na nieco uproszczonych zasadach. Producent taki nie musi spełniać wszystkich wymagań potrzebnych dla rozpoczęcia i prowadzenia działalności w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.

Limity te wynoszą kolejno:

  • 10 000 l – dla cydru lub perry z własnych owoców
  • 5 000 l – dla wina owocowego z własnych owoców

Dla produkcji wina owocowego markowego, dopuszcza się wyrób cydru lub perry, przy czym wielkość limitu oblicza się, stosując proporcję litr niewykorzystanego limitu dla wina owocowego markowego do 2 litrów cydru lub perry (art. 19 ust. 2 pkt 1).

Dla produkcji cydru i perry, dopuszcza się zaś wyrób wina owocowego markowego, przy czym wielkość limitu oblicza się, stosując proporcję litr niewykorzystanego limitu dla cydru lub perry do 0,5 litra wina owocowego markowego (art. 19 ust. 2 pkt 2).


Oficjalna produkcja cydru i perry

Czy limity roczne dla rzemieślniczej produkcji wina i innych wyrobów fermentowanych się sumują?

Czy limity roczne dla rzemieślniczej produkcji wina i innych wyrobów fermentowanych się sumują?

NIEUstawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, określa pewne limity dla produkcji wina oraz innych wyrobów winiarskich na nieco uproszczonych zasadach. Dotyczą one produkcji wina z upraw własnych do 100 000 l rocznie ale też innych wyrobów winiarskich jak cydry (10 000 l cydru lub perry z własnych owoców) , wina owocowe (5 000 l wina owocowego z własnych owoców) czy miody pitne (500l miodu z własnej pasieki).

W przypadku produkcji wyrobów winiarskich, limity te sumują się na zasadach określonych w ustawie. Limity dla wina z własnych winnic pozostają jednak kwestią zupełnie odrębną.


Przywileje „małego winiarza”

Czy konsumentowi, który kupił alkohol w sklepie internetowym przysługuje prawo do zwrotu?

Czy konsumentowi, który kupił alkohol w sklepie internetowym przysługuje prawo do zwrotu?

TAK. Pomijając kłopotliwą kwestię legalności samej sprzedaży w sklepie internetowym to wino należy traktować jak każdy inny przedmiot handlu. Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje jednak konsumentowi w odniesieniu do umów w której przedmiotem świadczenia są napoje alkoholowe, których cena została uzgodniona przy zawarciu umowy sprzedaży, a których dostarczenie może nastąpić dopiero po upływie 30 dni.

Reklamacja wina raz jeszcze

Czy maly producent napojów alkoholowych potrzebuje decyzji środowiskowej?

Czy maly producent napojów alkoholowych potrzebuje decyzji środowiskowej?

NIERozporządzenie Rady Ministrów z dnia 10 września 2019 r.w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz.U. 2019 poz. 1839), do inwestycji potencjalnie oddziałujących na środowisko zalicza jedynie:

  • browary o wydajności nie mniejszej niż 50 000 hl na rok 
  • gorzelnie o wydajności nie mniejszej niż 100 hl na rok

Rzemieślnicy bez decyzji środowiskowej!

Czy uzyskanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych wymaga zgody właścicieli budynku?

Czy uzyskanie zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych wymaga zgody właścicieli budynku?

TAK. Do wniosku o wydanie zezwolenia detalicznego na sprzedaż napojów alkoholowych należy dołączyć zgodę właściciela, użytkownika, zarządcy lub administratora budynku, jeżeli punkt sprzedaży będzie zlokalizowany w budynku mieszkalnym wielorodzinnym – art. 18. ust. 6 pkt 3 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.


Zezwolenie detaliczne – praktyczne problemy

Czy gmina może wprowadzić limity zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych?

Czy gmina może wprowadzić limity zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych?

TAK. W wyłącznej kompetencji rady każdej gminy, pozostaje uchwalenie maksymalnej liczby zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych na terenie gminy (miasta). Limity takie wydawane są odrębnie odrębnie dla:

  • poszczególnych rodzajów napojów alkoholowych,
  • zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w
    miejscu sprzedaży,
  • zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia poza
    miejscem sprzedaży.

Obecnie (od 2018 roku) rada gminy może ustalić maksymalną liczbę zezwoleń także dla poszczególnych jednostek pomocniczych gminy odrębnie.

Rada gminy ustala też, w drodze uchwały, zasady usytuowania na terenie gminy dopuszczalnych miejsc sprzedaży i podawania napojów alkoholowych.


Zezwolenie detaliczne – praktyczne problemy

 

Czy restauracja może sprzedawać alkohol zakupiony w sklepie detalicznym?

Czy restauracja może sprzedawać alkohol zakupiony w sklepie detalicznym?

NIE. Przepisy prawa ograniczają zakupy napojów alkoholowych przez sprzedawców detalicznych (sklepy, restauracje, itp.) jedynie do podmiotów posiadających zezwolenie hurtowe. Oczywiście podmioty takie mogą zakupić napoje alkoholowe na inny użytek niż ich odsprzedaż (np. na wewnętrzną imprezę integracyjną, czy też do przyrządzania potraw). Podstawa prawna – art. 18 ust. 7 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. (Dz. U. z 2012 r. poz. 1356 ze zm.).