STREFA WIEDZY: MIÓD PITNY

Czy przedsiębiorca nieposiadający zezwolenia na sprzedaż alkoholu może organizować darmową degustację sprowadzanych przez siebie trunków?

Czy przedsiębiorca nieposiadający zezwolenia na sprzedaż alkoholu może organizować darmową degustację sprowadzanych przez siebie trunków?

TAK. Zezwolenie na sprzedaż alkoholu nie jest niezbędne do sprowadzanie zza granicy oraz przeprowadzenia darmowej degustacji. Wymogiem formalnym jest w takim wypadku rejestracja organizatora jako podatnika akcyzowego we właściwym US (deklaracja AKC-R) oraz złożenie zawiadomienia do właściwego Naczelnika US o planowanej degustacji z wyprzedzeniem co najmniej 14 dniowym zgodnie z par. 3 ust. 1 Rozporządzenia Ministra Finansów w sprawie zwolnień wyrobów akcyzowych z obowiązku oznaczania znakami akcyzy (tekst jednolity D.U. poz. 2335 z 2017 roku).
W takim przypadku jeżeli sprowadzamy alkohol z UE postępujemy jak przy „dostawie poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy”, jeżeli sprowadzamy z poza UE do odprawy celnej dołączamy potwierdzoną kopie zawiadomienia złożonego do Naczelnika US.

Czy na wszystkie rodzaje opakowań wina należy nakładać takie same banderole?

Czy na wszystkie rodzaje opakowań wina należy nakładać takie same banderole?

NIE. Zgodnie z polskim ustawodawstwem aktualnie obowiązują dwa rodzaje banderol podatkowych służących do oznaczania „wyrobów winiarskich”:

– banderole IW/BP/1 (KW/BP/1 wyroby krajowe) służące do oznaczania opakowań do 0,5 litra wyrobów,

– banderole IW/BP/2 (KW/BP/2 wyroby krajowe) służące do oznaczania opakowań powyżej 0,5 litra wyrobów.

W przypadku win wzmacnianych (wyroby pośrednie) obowiązują również banderole nakładane na wyroby winiarskie, ale tylko jeżeli wino zawiera do 22% objętości alkoholu.

Przy zawartości powyżej 22% objętości alkoholu należy nakleić banderole na wyroby spirytusowe. Na opakowanie o pojemności do 0,2 litra – IS/BP/1 (KS/BP/1 wyroby krajowe), a na opakowania powyżej 0,2 litra –IS/BP/2 (KS/BP/2 wyroby krajowe).

Czy próbki alkoholu przesyłane nieodpłatnie z winnic z UE muszą mieć naklejoną banderolę?

Czy próbki alkoholu przesyłane nieodpłatnie z winnic z UE muszą mieć naklejoną banderolę?

TAK. Wszystkie alkohole podlegające obowiązkowi nakładania znaków akcyzy, sprowadzane zza granicy do Polski powinny mieć naklejone banderole podatkowe. Również w przypadku próbek otrzymywanych nieodpłatnie i nieprzeznaczonych do sprzedaży na każdej butelce musi się pojawić banderola podatkowa. W przypadku próbek należy wykonać wszystkie czynności jak przy „dostawie poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy” (Art. 78 Ustawy o podatku akcyzowym).

Czy za próbki alkoholu otrzymywane nieodpłatnie od producenta z UE i nie przeznaczone do sprzedaży należy zapłacić w Polsce podatek akcyzowy ?

Czy za próbki alkoholu otrzymywane nieodpłatnie od producenta z UE i nie przeznaczone do sprzedaży należy zapłacić w Polsce podatek akcyzowy ?

TAK. Wszystkich alkoholi sprowadzanych zza granicy do Polski, również otrzymywanych nieodpłatnie dotyczy obowiązek zapłaty podatku akcyzowego. Należy również zgodnie z Ustawą o podatku akcyzowym po dostawie złożyć odpowiednią deklarację podatkową.
W takim przypadku należy wykonać wszystkie czynności jak przy „dostawie poza procedurą zawieszenia poboru akcyzy” (Art. 78 Ustawy o podatku akcyzowym). Aktualnie w Polsce stawka podatku akcyzowego na wyroby winiarskie wynosi 158,00 PLN z 1 hl wyrobu.

Czy informacje obowiązkowe mogą być umieszczone na kontretykiecie?

Czy informacje obowiązkowe mogą być umieszczone na kontretykiecie?

TAK. Przez etykietę należy rozumieć jakąkolwiek metkę, znak firmowy, znak handlowy, ilustrację lub inny opis pisany, drukowany, tłoczony, odbity lub w inny sposób naniesiony na opakowanie lub pojemnik z żywnością lub załączony do opakowania lub pojemnika z żywnością. Jest nią zatem także kontretykieta. Informacje, które z mocy prawa mają zostać ujawnione na etykiecie, mogą być umieszczane zarówno na etykiecie głównej jak i kontretykiecie.


ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.


Formalna strona etykiety

CZY DOPUSZCZALNY JEST BŁĄD PRZY OZNACZENIU ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WYROBACH FERMENTOWANYCH?

CZY DOPUSZCZALNY JEST BŁĄD PRZY OZNACZENIU ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WYROBACH FERMENTOWANYCH?

TAK, musi się jednak mieścić w określonej granicy błędu. Dopuszczalne odchylenie dla win spokojnych, wynosi 0,5 % obj. W przypadku wina musującego, win owocowych, cydrów, perry, miodów pitnych, itp. odchylenie nie może przekroczyć 1 % obj (oznaczenie zawartości alkoholu odbywa się w temperaturze 20 °C.).


ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…

Czy produkcja miodu pitnego jest działalnością regulowaną?

Czy produkcja miodu pitnego jest działalnością regulowaną?

TAK. Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich jest działalnością regulowaną i wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców  wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.

Wymagania w zakresie uzyskania wpisu do rejestru nie stosuje się wyłącznie do producentów, którzy wyłącznie wyrabiają i rozlewają wino uzyskane z winogron pochodzących z upraw własnych.


Ustawa z dnia 12 maja 2011 r.o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.

Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej

Czy prawo pozwala na domową produkcję alkoholu?

Czy prawo pozwala na domową produkcję alkoholu?

TAK. Nie ma przeszkód ani limitów jeśli mowa o wytwarzaniu domowym sposobem i na własny użytek napojów fermentowanych takich jak piwo, wino, cydr czy miód pitny. Wolno też oczywiście sporządzać nalewki z wykorzystaniem komercyjnego alkoholu, od którego odprowadzono już wcześniej akcyzę. Niedozwolone jest natomiast destylowanie nastawów fermentowanych (wina, piwa, zacierów zbożowych czy innych nastawów na owocach czy cukrze).

Produkty domowe muszą być oczywiście wytworzone przez osoby fizyczne, domowym sposobem i na użytek własny. Oczywiste jest też, że nie mogą być przeznaczone do sprzedaży ani podawane w sposób wykraczający poza użytek własny.

Na potrzeby własne…

Czy na etykiecie napojów alkoholowych musi być podawany skład?

Czy na etykiecie napojów alkoholowych musi być podawany skład?

NIE. Napoje o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 % objętościowo zwolnione są z ogólnej zasady, nakazującej wymienienie składników produktu spożywczego, wynikającej z przepisów rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Nie oznacza to oczywiście, że producent napojów alkoholowych nie może umieścić wykazu składników. Jeśli producent zdecyduje się na ten krok musi jednak pamiętać o przestrzeganiu wszystkich, związanych z tym obowiązków. Przede wszystkim producent musi pamiętać o obowiązku informowania o zawartości alergenów.

Podkreślać czy nie?

 

Czy można produkować miód pitny nie posiadając pasieki?

Czy można produkować miód pitny nie posiadając pasieki?

TAK. Miody pitne można produkować na ogólnych zasadach regulujących produkcję wyrobów winiarskich (ustawa z dnia 12 maja 2011 r.o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina) także w przypadku zakupu miodów służących do dalszego sycenia. Producent wytwarzający miody pitne markowe z miodów pochodzących z własnej pasieki w ilości nie większej niż 500l rocznie, zwolniony jest z części obowiązków formalnych związanych z uzyskaniem wpisu w rejestrze.