STREFA WIEDZY: CYDR

CZY DOPUSZCZALNY JEST BŁĄD PRZY OZNACZENIU ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WYROBACH FERMENTOWANYCH?

CZY DOPUSZCZALNY JEST BŁĄD PRZY OZNACZENIU ZAWARTOŚCI ALKOHOLU W WYROBACH FERMENTOWANYCH?

TAK, musi się jednak mieścić w określonej granicy błędu. Dopuszczalne odchylenie dla win spokojnych, wynosi 0,5 % obj. W przypadku wina musującego, win owocowych, cydrów, perry, miodów pitnych, itp. odchylenie nie może przekroczyć 1 % obj (oznaczenie zawartości alkoholu odbywa się w temperaturze 20 °C.).


ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…

Czy napoje alkoholowe zawsze muszą mieć oznaczenie zawartości alkoholu?

Czy napoje alkoholowe zawsze muszą mieć oznaczenie zawartości alkoholu?

NIE. Zgodnie z prawem wspólnotowym, nie ma obowiązku oznaczania zawartości alkoholu, napojów o zawartości alkoholu poniżej 1,2 % objętościowo.


ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności…

Czy napój oznaczony jako „bezalkoholowy” może zawierać alkohol?

Czy napój oznaczony jako „bezalkoholowy” może zawierać alkohol?

TAK. Napojem alkoholowym w rozumieniu polskich przepisów, jest produkt
przeznaczony do spożycia zawierający alkohol etylowy pochodzenia rolniczego
w stężeniu przekraczającym 0,5% objętościowych alkoholu. Napoje oznaczane jako bezalkoholowe mogą zatem zawierać w sobie do 0,5% obj.


Art. 46 ust. 1 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi

Czy produkcja cydru jest działalnością regulowaną?

Czy produkcja cydru jest działalnością regulowaną?

TAK. Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich jest działalnością regulowaną i wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców  wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.

Wymagania w zakresie uzyskania wpisu do rejestru nie stosuje się wyłącznie do producentów, którzy wyłącznie wyrabiają i rozlewają wino uzyskane z winogron pochodzących z upraw własnych.


Ustawa z dnia 12 maja 2011 r.o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.

Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej

Czy prawo pozwala na domową produkcję alkoholu?

Czy prawo pozwala na domową produkcję alkoholu?

TAK. Nie ma przeszkód ani limitów jeśli mowa o wytwarzaniu domowym sposobem i na własny użytek napojów fermentowanych takich jak piwo, wino, cydr czy miód pitny. Wolno też oczywiście sporządzać nalewki z wykorzystaniem komercyjnego alkoholu, od którego odprowadzono już wcześniej akcyzę. Niedozwolone jest natomiast destylowanie nastawów fermentowanych (wina, piwa, zacierów zbożowych czy innych nastawów na owocach czy cukrze).

Produkty domowe muszą być oczywiście wytworzone przez osoby fizyczne, domowym sposobem i na użytek własny. Oczywiste jest też, że nie mogą być przeznaczone do sprzedaży ani podawane w sposób wykraczający poza użytek własny.

Na potrzeby własne…

Czy na etykiecie napojów alkoholowych musi być podawany skład?

Czy na etykiecie napojów alkoholowych musi być podawany skład?

NIE. Napoje o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 % objętościowo zwolnione są z ogólnej zasady, nakazującej wymienienie składników produktu spożywczego, wynikającej z przepisów rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Nie oznacza to oczywiście, że producent napojów alkoholowych nie może umieścić wykazu składników. Jeśli producent zdecyduje się na ten krok musi jednak pamiętać o przestrzeganiu wszystkich, związanych z tym obowiązków. Przede wszystkim producent musi pamiętać o obowiązku informowania o zawartości alergenów.

Podkreślać czy nie?

 

Czy na etykiecie musi pojawić się informacja o zawartości siarczynów?

Czy na etykiecie musi pojawić się informacja o zawartości siarczynów?

TAK. Jeśli będące alergenami dwutlenek siarki i siarczyny występują w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2, informacja taka musi pojawić się na etykiecie. Informacja o zawartości takich siarczynów, powinna pojawić się na w wykazie składników i zostać wyraźnie podkreślona za pomocą pisma odróżniającego ją od reszty wykazu składnikównp. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła.

Zasadniczą regulacją w zakresie oznaczania żywności jest rozporządzenie (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Podkreślać czy nie?

Czy producent cydru musi posiadać własny sad?

Czy producent cydru musi posiadać własny sad?

NIE. W przypadku posiadania własnego sadu i przestrzegania limitu produkcyjnego 100hl na rok, producent korzysta jedynie z szeregu ułatwień. Cydr może być jednak produkowany także z zakupionych jabłek, moszczy jabłkowych, soków jabłkowych lub zagęszczonych soków jabłkowych. Produkcja cydru jest oczywiście działalnością regulowaną i jak każda tego typu działalność wymaga wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.

Cydr z polskich sadów

Czy zawartość alkoholu w cydrze może przekroczyć 8,5%?

Czy zawartość alkoholu w cydrze może przekroczyć 8,5%?

NIE. Cydr jest napojem o rzeczywistej zawartości alkoholu od 1,2% do 8,5% objętościowych, otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej nastawu na cydr (mieszaniny sporządzonej przy użyciu całych lub rozdrobnionych jabłek, moszczu jabłkowego, soku jabłkowego lub zagęszczonego soku jabłkowego). Napój fermentowany z jabłek, w którym zawartość alkoholu przekracza 8,5% obj. będzie przynależał do wybranej kategorii win owocowych i stosownie też musi być oznaczany.

Czym jest cydr?

Czy klient może złożyć reklamację zakupionego alkoholu?

Czy klient może złożyć reklamację zakupionego alkoholu?

TAK. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem klienta, jeżeli sprzedany produkt ma wadę fizyczną lub prawną. Wada fizyczna polega na niezgodności produktu z umową. W szczególności dotyczy to sytuacji gdy sprzedany produkt:

  1. nie ma właściwości, które produkt tego rodzaju powinien mieć ze względu na oznaczony umowie cel sprzedaży albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
  2. nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił klienta, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
  3. nie nadaje się do celu, o którym klient poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy sprzedaży, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;
  4. został wydany klientowi w stanie niezupełnym.

Sprzedawca musi taką reklamację przyjąć i odnieść się do niej w ciągu 14 dni (inaczej zostanie uznana za rozpatrzoną pozytywnie) i w zależności od żądania konsumenta jest obowiązany wymienić wadliwy produkt na wolny od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności.

Reklamacja wina raz jeszcze