STREFA WIEDZY: WINO

Czy na etykiecie musi pojawić się informacja o zawartości siarczynów?

Czy na etykiecie musi pojawić się informacja o zawartości siarczynów?

TAK. Jeśli będące alergenami dwutlenek siarki i siarczyny występują w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2, informacja taka musi pojawić się na etykiecie. Informacja o zawartości takich siarczynów, powinna pojawić się na w wykazie składników i zostać wyraźnie podkreślona za pomocą pisma odróżniającego ją od reszty wykazu składnikównp. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła.

Zasadniczą regulacją w zakresie oznaczania żywności jest rozporządzenie (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Podkreślać czy nie?

Czy można destylować wino na własne potrzeby?

Czy można destylować wino na własne potrzeby?

NIE. Kwestie produkcji destylatów będących napojami spirytusowymi, reguluje Ustawa z dnia 18 października 2006 o wyrobie napojów spirytusowych oraz o rejestracji i ochronie oznaczeń geograficznych napojów spirytusowych (Dz.U. 2006 Nr 208 poz. 1539).  Przepisów ustawy nie stosuje się wprawdzie do napojów spirytusowych wytworzonych domowym sposobem, na własny użytek i nieprzeznaczonych do obrotu jednak napoje te nie mogą być wytwarzane bezpośrednio w wyniku destylacji po fermentacji alkoholowej.

Czy można kupować winogrona do produkcji wina?

Czy można kupować winogrona do produkcji wina?

TAK. Producent wina ma prawo wytwarzać wino z zakupionych owoców. Musi jednak pamiętać, że nie będzie korzystał wówczas z szeregu przywilejów i wyłączeń zarezerwowanych dla producenta wytwarzającego wino z winogron pochodzących z upraw własnych, takich jak zwolnienie z obowiązku prowadzenia działalności gospodarczej, uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich, czy prowadzenia składu podatkowego.

Czy klient może złożyć reklamację zakupionego alkoholu?

Czy klient może złożyć reklamację zakupionego alkoholu?

TAK. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem klienta, jeżeli sprzedany produkt ma wadę fizyczną lub prawną. Wada fizyczna polega na niezgodności produktu z umową. W szczególności dotyczy to sytuacji gdy sprzedany produkt:

  1. nie ma właściwości, które produkt tego rodzaju powinien mieć ze względu na oznaczony umowie cel sprzedaży albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
  2. nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił klienta, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
  3. nie nadaje się do celu, o którym klient poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy sprzedaży, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;
  4. został wydany klientowi w stanie niezupełnym.

Sprzedawca musi taką reklamację przyjąć i odnieść się do niej w ciągu 14 dni (inaczej zostanie uznana za rozpatrzoną pozytywnie) i w zależności od żądania konsumenta jest obowiązany wymienić wadliwy produkt na wolny od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności.

Reklamacja wina raz jeszcze

Czy winiarz będący rolnikiem musi opłacać podatek od nieruchomości?

Czy winiarz będący rolnikiem musi opłacać podatek od nieruchomości?

TAK. Budynki gospodarcze lub ich części położone na gruntach gospodarstw rolnych są zwolnione z obowiązku opłacania podatku od nieruchomości, jeśli służą wyłącznie działalności rolniczej. Tę zaś należy rozumieć jako: produkcję roślinną i zwierzęcą, w tym również produkcję materiału siewnego, szkółkarskiego, hodowlanego oraz reprodukcyjnego, produkcję warzywniczą, roślin ozdobnych, grzybów uprawnych, sadownictwo, hodowlę i produkcję materiału zarodowego zwierząt, ptactwa i owadów użytkowych, produkcję zwierzęcą typu przemysłowego fermowego oraz chów i hodowlę ryb. O winiarzach niestety zapomniano.

Winiarnia a podatek od nieruchomości

Czy potrzebuję koncesji by produkować wino?

Czy potrzebuję koncesji by produkować wino?

NIE. Produkcja wina jest działalnością regulowaną ale na jej prowadzenie, co do zasady, nie jest potrzebna specjalna zgoda. Inną sprawą jest handel winem. Tu konieczne jest zezwolenie na sprzedaż detaliczną lub hurtową. Warto pamiętać, że producent w pewnych przypadkach nie musi jednak uzyskiwać nawet tego dokumentu.

Koncesje natomiast… są na wydobycie paliw i produkcję materiałów wybuchowych 🙂

Koncesje w Polsce

Czy dla sprzedaży własnego wina do restauracji lub sklepu konieczne jest posiadanie zezwolenia hurtowego?

Czy dla sprzedaży własnego wina do restauracji lub sklepu konieczne jest posiadanie zezwolenia hurtowego?

NIE. Choć bezpośrednia sprzedaż wina od producenta wina do podmiotu posiadającego jedynie zezwolenie detaliczne nie jest możliwa, to należy pamiętać, że producenci, którzy nie posiadają zezwolenia hurtowego mogą sprzedać swoje wino do podmiotów, które takie uprawnienia mają, tj. do hurtowni.

Zezwolenie na sprzedaż wina z własnej winnicy

 

Czy dla sprzedaży wyprodukowanego przez siebie alkoholu do restauracji lub sklepu wystarczy zezwolenie detaliczne?

Czy dla sprzedaży wyprodukowanego przez siebie alkoholu do restauracji lub sklepu wystarczy zezwolenie detaliczne?

NIE. Zezwolenie detaliczne dotyczy wyłącznie sprzedaży detalicznej, a zatem takiej, która dokonywana jest do klienta końcowego nie zaś pośrednika jakim będzie restauracja czy sklep winiarski i nie ma żadnego związku ze sprzedażą hurtową (tj. do podmiotów profesjonalnych). Podmiotom takim nasz trunek zaoferować możemy bezpośrednio jedynie wówczas gdy będziemy posiadali tzw. zezwolenie hurtowe.

Oczywiście brak konieczności posiadania zezwolenia na sprzedaż alkoholu przez producenta nie zwalnia go z pozostałych obowiązków względem państwa!

Zezwolenie na sprzedaż wina z własnej winnicy

Czy rolnik produkujący wino z upraw własnych, chcąc sprzedawać wino w winnicy musi posiadać zezwolenie na sprzedaż?

Czy rolnik produkujący wino z upraw własnych, chcąc sprzedawać wino w winnicy musi posiadać zezwolenie na sprzedaż?

TAK. Sprzedaż wina w miejscu jego wytworzenia (tj. w naszej winnicy czy też winiarni) klientom detalicznym, czyli turystom odwiedzającym nasze gospodarstwo wymaga uzyskania zezwolenia kategorii B – na sprzedaż napojów alkoholowych o zawartości alkoholu od 4,5 do 18 proc. z wyjątkiem piwa poza miejscem sprzedaży.

Zezwolenie na sprzedaż wina z własnej winnicy