STREFA WIEDZY: WINO

Czy butelkowanie alkoholu wymaga zgłoszenia do Okręgowego Urzędu Miar?

Czy butelkowanie alkoholu wymaga zgłoszenia do Okręgowego Urzędu Miar?

TAK. Ustawie o towarach paczkowanych podlegają producenci (zarówno przedsiębiorcy jak i rolnicy oraz osoby fizyczne) wytwarzający towary paczkowane. Zgodnie z definicją zawartą w art. 2 pkt 1 ustawy z dnia 7 maja 2009 o towarach paczkowanych (Dz. U. z 2015 r., poz. 1161, z późn. zm.), za towar paczkowany należy uznać każdy produkt w opakowaniu jednostkowym dowolnego rodzaju, jeśli spełnione są jednocześnie następujące wymagania:

1) ilość nominalna produktu, jednakowa dla całej partii,

2) nieprzekraczająca 50 kg lub 50 l,

3) odmierzana jest bez udziału nabywcy,

4) nie może zostać zmieniona bez naruszenia opakowania. Wino sprzedawane w butelkach realizuje zatem warunki do zgłoszenia.

Czy produkcja alkoholu musi odbywać się w składzie podatkowym?

Czy produkcja alkoholu musi odbywać się w składzie podatkowym?

NIE. Zgodnie z art. Art. 47 ust. 1 ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym – produkcja wyrobów akcyzowych (w tym napojów alkoholowych) może odbywać się wyłącznie w składzie podatkowym, z wyłączeniem jednak produkcji:

  • wyrobów akcyzowych, z wykorzystaniem wyłącznie wyrobów akcyzowych,
    od których akcyza została zapłacona w wysokości równej lub wyższej od
    kwoty akcyzy przypadającej do zapłaty od wyprodukowanych wyrobów
    akcyzowych, albo z wykorzystaniem wyłącznie wyrobów akcyzowych
    zwolnionych od akcyzy ze względu na przeznaczenie, pod warunkiem że
    wyprodukowany wyrób jest również wyrobem akcyzowym zwolnionym od
    akcyzy ze względu na przeznaczenie
  • mniej niż 1000 hektolitrów w ciągu roku kalendarzowego, win uzyskanych
    z winogron pochodzących z upraw własnych, o których mowa w art. 17 ust. 3
    ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich,
    obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r. poz. 859)
  • piwa, wina i napojów fermentowanych, wytwarzanych domowym sposobem
    przez osoby fizyczne na własny użytek i nieprzeznaczonych do sprzedaży
  • mniej niż 10 hektolitrów w ciągu roku kalendarzowego, alkoholu etylowego,
    dokonywanej przez gorzelnie prawnie i ekonomicznie niezależne od
    wszelkich innych gorzelni oraz niedziałające na podstawie licencji uzyskanej
    od innego podmiotu
  • wyrobów akcyzowych, od których została zapłacona przedpłata akcyzy
Czy produkcję win owocowych regulują te same przepisy co produkcję wina gronowego?

Czy produkcję win owocowych regulują te same przepisy co produkcję wina gronowego?

NIE. Określenie wino oznacza wyłącznie produkt otrzymywany w drodze całkowitej lub częściowej fermentacji alkoholowej świeżych winogron, rozgniatanych lub nie lub moszczu winogronowego. (ROZPORZĄDZENIE PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1308/2013 z dnia 17 grudnia 2013 r. ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych…). Tzw. wina owocowe zaliczane będą do kategorii  fermentowanych napojów winiarskich i regulowane zupełnie odrębnie.

Gdzie jesteś definicjo wina?

Czy można naklejać w Polsce banderole na alkohole sprowadzane z innych krajów UE?

Czy można naklejać w Polsce banderole na alkohole sprowadzane z innych krajów UE?

TAK. Należy jednak pamiętać, że banderole podatkowe co do zasady powinny zostać nałożone na opakowania jednostkowe z alkoholem poza Polską. Jednak Ustawa o podatku akcyzowym dopuszcza nakładanie banderol podatkowych na wyroby sprowadzane z innych krajów UE w Polsce jednak tylko w składzie podatkowym.

Skład podatkowy jest to magazyn, który posiada specjalne zezwolenie uzyskane od Naczelnika US na prowadzenie składu. Prowadzący skład musi przejść skomplikowaną procedurę,  złożyć specjalne zabezpieczenie podatku akcyzowego, prowadzić określone rejestry i ewidencje, ale w zamian może min. przechowywać określone wyroby akcyzowe, w tym alkohol, bez płacenia podatku akcyzowego, przyjmować wyroby w procedurze zawieszonego poboru akcyzy z innych składów i zza granicy i również naklejać banderole podatkowe na terenie składu.

Niestety jest to jedyny wyjątek w przypadku sprowadzania alkoholi z innych krajów UE dający możliwość naklejania banderol u nas w kraju.

Czy producent napojów alkoholowych potrzebuje decyzji środowiskowej?

Czy producent napojów alkoholowych potrzebuje decyzji środowiskowej?

TAK. Zgodnie z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2010 r. w sprawie przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko (Dz.U. 2010 nr 213 poz. 1397), do wymagających uzyskania decyzji środowiskowej, przedsięwzięć mogących potencjalnie znacząco oddziaływać na środowisko zalicza się między innymi:

  • browary lub słodownie, o zdolności produkcyjnej nie mniejszej niż 50 t na rok (§ 3 ust. 1 pkt 99)
  • gorzelnie, zakłady przetwarzające alkohol etylowy oraz wytwarzające napoje alkoholowe takiej jak winiarnie, cydrownie, miodosytnie (§ 3 ust. 1 pkt 101)

 

Czy winiarz musi wnosić przedpłatę akcyzy?

Czy winiarz musi wnosić przedpłatę akcyzy?

NIE. Przedpłata akcyzy jest procedurą pozwalającą na zwolnienie producenta wyrobu akcyzowego z obowiązku jego produkcji w składzie podatkowym. Winiarz wyrabiający „mniej niż 1000 hektolitrów w ciągu roku kalendarzowego, win uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych, o których mowa w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r. poz. 859)” zwolniony jest z obowiązku produkcji w składzie podatkowym na podstawie odrębnego przepisu z z art. 47 ust 1. ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz.U. 2009 nr 3 poz. 11).

Czy winiarz musi produkować wino w składzie podatkowym?

Czy winiarz musi produkować wino w składzie podatkowym?

NIE. Co do zasady produkcja wyrobów akcyzowych musi odbywać się w składzie podatkowym, istnieją jednak pewne odstępstwa od tego obowiązku (art. 47 ust 1. ustawy z dnia 6 grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym, Dz.U. 2009 nr 3 poz. 11). Jednym z takich wyjątków jest produkcja „mniej niż 1000 hektolitrów w ciągu roku kalendarzowego, win uzyskanych z winogron pochodzących z upraw własnych, o których mowa w art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina (Dz. U. z 2016 r. poz. 859)”. 

Czy zezwolenie na hurtową sprzedaż alkoholu może być przeniesione na inne podmioty?

Czy zezwolenie na hurtową sprzedaż alkoholu może być przeniesione na inne podmioty?

NIE. Zezwolenie na obrót hurtowy napojami alkoholowymi jest uprawnieniem podmiotowym i jako takie, przyznane jest jedynie konkretnemu, indywidualnie oznaczonemu przedsiębiorcy, który we własnym imieniu podejmuje i wykonuje działalność gospodarczą w tym zakresie (wyrok NSA z 13 marca 2003 r., II SA 982/01).

Czy trzeba być rolnikiem by móc produkować wino?

Czy trzeba być rolnikiem by móc produkować wino?

NIE. Trzeba wiedzieć, że polskie prawo nie zna jednolitego pojęcia rolnika i większość ustaw regulujących kwestie rolne definiuje „rolnika” na własne potrzeby. Nie ma zatem mowy o jednoznacznym statusie rolnika. Ustawa z dnia 12 maja 2011 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina, definiuje jedynie „producenta”, przez które to pojęcie, rozumie osobę fizyczną lub prawną, która wyrabia lub rozlewa wino z upraw własnych w celu wprowadzenia go do obrotu (art. 2 ust. 1 pkt 21).


Czy winiarz jest rolnikiem?

Czy można reklamować napoje alkoholowe w lokalu posiadającym zezwolenie na ich sprzedaż?

Czy można reklamować napoje alkoholowe w lokalu posiadającym zezwolenie na ich sprzedaż?

TAK. Zgodnie z art. 13(1) ust. 9 ustawy z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, zakazy reklamy i promocji napojów nie dotyczą reklamy i promocji prowadzonej wewnątrz pomieszczeń hurtowni, wydzielonych stoisk lub punktów prowadzących wyłącznie sprzedaż napojów alkoholowych oraz na terenie punktów prowadzących sprzedaż napojów alkoholowych przeznaczonych do spożycia w miejscu sprzedaży.