STREFA WIEDZY: WINA OWOCOWE

Czy produkcja win owocowych jest działalnością regulowaną?

Czy produkcja win owocowych jest działalnością regulowaną?

TAK. Działalność gospodarcza w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich jest działalnością regulowaną i wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców  wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich.

Wymagania w zakresie uzyskania wpisu do rejestru nie stosuje się wyłącznie do producentów, którzy wyłącznie wyrabiają i rozlewają wino uzyskane z winogron pochodzących z upraw własnych.


Ustawa z dnia 12 maja 2011 r.o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina.

Ustawa z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej

Czy producent wina owocowego podlega ustawie winiarskiej?

Czy producent wina owocowego podlega ustawie winiarskiej?

TAK. Producenci wszystkich napojów winiarskich, w tym win owocowych podlegają ustawie o z dnia 12 maja 2011 r.o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. Ustawa ta określa przede wszystkim zasady wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz obrotu tymi wyrobami winiarskimi i zasady wykonywania działalności gospodarczej w zakresie wyrobu i rozlewu wyrobów winiarskich.

Przepisów ustawy nie stosuje się do wyrobów winiarskich wyrobionych domowym sposobem na użytek własny i nieprzeznaczonych do wprowadzenia do obrotu.


Ustawa z dnia 12 maja 2011 r.o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. 

Czy prawo pozwala na domową produkcję alkoholu?

Czy prawo pozwala na domową produkcję alkoholu?

TAK. Nie ma przeszkód ani limitów jeśli mowa o wytwarzaniu domowym sposobem i na własny użytek napojów fermentowanych takich jak piwo, wino, cydr czy miód pitny. Wolno też oczywiście sporządzać nalewki z wykorzystaniem komercyjnego alkoholu, od którego odprowadzono już wcześniej akcyzę. Niedozwolone jest natomiast destylowanie nastawów fermentowanych (wina, piwa, zacierów zbożowych czy innych nastawów na owocach czy cukrze).

Produkty domowe muszą być oczywiście wytworzone przez osoby fizyczne, domowym sposobem i na użytek własny. Oczywiste jest też, że nie mogą być przeznaczone do sprzedaży ani podawane w sposób wykraczający poza użytek własny.

Na potrzeby własne…

Czy wino można produkować z innych owoców niż winogrona?

Czy wino można produkować z innych owoców niż winogrona?

NIE. Wino jest produktem wytworzonym wyłącznie z winogron. Napoje fermentowane, wytworzone z innych owoców będą wyrobami winiarskimi, przynależnymi do określonej kategorii produktów:

  • wino owocowe
  • wino owocowe wzmocnione
  • wino owocowe aromatyzowane
  • napój winny owocowy lub miodowy
  • aromatyzowany napój winny owocowy lub miodowy
  • wino owocowe niskoalkoholowe
  • aromatyzowane wino owocowe niskoalkoholowe
  • cydr
  • perry

Ustawa z dnia 12 maja 2011 r.o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina. 

Gdzie jesteś definicjo wina?

Czy na etykiecie napojów alkoholowych musi być podawany skład?

Czy na etykiecie napojów alkoholowych musi być podawany skład?

NIE. Napoje o zawartości alkoholu wyższej niż 1,2 % objętościowo zwolnione są z ogólnej zasady, nakazującej wymienienie składników produktu spożywczego, wynikającej z przepisów rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Nie oznacza to oczywiście, że producent napojów alkoholowych nie może umieścić wykazu składników. Jeśli producent zdecyduje się na ten krok musi jednak pamiętać o przestrzeganiu wszystkich, związanych z tym obowiązków. Przede wszystkim producent musi pamiętać o obowiązku informowania o zawartości alergenów.

Podkreślać czy nie?

 

Czy na etykiecie musi pojawić się informacja o zawartości siarczynów?

Czy na etykiecie musi pojawić się informacja o zawartości siarczynów?

TAK. Jeśli będące alergenami dwutlenek siarki i siarczyny występują w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2, informacja taka musi pojawić się na etykiecie. Informacja o zawartości takich siarczynów, powinna pojawić się na w wykazie składników i zostać wyraźnie podkreślona za pomocą pisma odróżniającego ją od reszty wykazu składnikównp. za pomocą czcionki, stylu lub koloru tła.

Zasadniczą regulacją w zakresie oznaczania żywności jest rozporządzenie (UE) nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Podkreślać czy nie?

Czy klient może złożyć reklamację zakupionego alkoholu?

Czy klient może złożyć reklamację zakupionego alkoholu?

TAK. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem klienta, jeżeli sprzedany produkt ma wadę fizyczną lub prawną. Wada fizyczna polega na niezgodności produktu z umową. W szczególności dotyczy to sytuacji gdy sprzedany produkt:

  1. nie ma właściwości, które produkt tego rodzaju powinien mieć ze względu na oznaczony umowie cel sprzedaży albo wynikający z okoliczności lub przeznaczenia;
  2. nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił klienta, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
  3. nie nadaje się do celu, o którym klient poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy sprzedaży, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;
  4. został wydany klientowi w stanie niezupełnym.

Sprzedawca musi taką reklamację przyjąć i odnieść się do niej w ciągu 14 dni (inaczej zostanie uznana za rozpatrzoną pozytywnie) i w zależności od żądania konsumenta jest obowiązany wymienić wadliwy produkt na wolny od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności.

Reklamacja wina raz jeszcze

Czy potrzebuję koncesji by produkować wino?

Czy potrzebuję koncesji by produkować wino?

NIE. Produkcja wina jest działalnością regulowaną ale na jej prowadzenie, co do zasady, nie jest potrzebna specjalna zgoda. Inną sprawą jest handel winem. Tu konieczne jest zezwolenie na sprzedaż detaliczną lub hurtową. Warto pamiętać, że producent w pewnych przypadkach nie musi jednak uzyskiwać nawet tego dokumentu.

Koncesje natomiast… są na wydobycie paliw i produkcję materiałów wybuchowych 🙂

Koncesje w Polsce

Czy dla sprzedaży własnego wina do restauracji lub sklepu konieczne jest posiadanie zezwolenia hurtowego?

Czy dla sprzedaży własnego wina do restauracji lub sklepu konieczne jest posiadanie zezwolenia hurtowego?

NIE. Choć bezpośrednia sprzedaż wina od producenta wina do podmiotu posiadającego jedynie zezwolenie detaliczne nie jest możliwa, to należy pamiętać, że producenci, którzy nie posiadają zezwolenia hurtowego mogą sprzedać swoje wino do podmiotów, które takie uprawnienia mają, tj. do hurtowni.

Zezwolenie na sprzedaż wina z własnej winnicy

 

Czy dla sprzedaży wyprodukowanego przez siebie alkoholu do restauracji lub sklepu wystarczy zezwolenie detaliczne?

Czy dla sprzedaży wyprodukowanego przez siebie alkoholu do restauracji lub sklepu wystarczy zezwolenie detaliczne?

NIE. Zezwolenie detaliczne dotyczy wyłącznie sprzedaży detalicznej, a zatem takiej, która dokonywana jest do klienta końcowego nie zaś pośrednika jakim będzie restauracja czy sklep winiarski i nie ma żadnego związku ze sprzedażą hurtową (tj. do podmiotów profesjonalnych). Podmiotom takim nasz trunek zaoferować możemy bezpośrednio jedynie wówczas gdy będziemy posiadali tzw. zezwolenie hurtowe.

Oczywiście brak konieczności posiadania zezwolenia na sprzedaż alkoholu przez producenta nie zwalnia go z pozostałych obowiązków względem państwa!

Zezwolenie na sprzedaż wina z własnej winnicy