PAKIET IMPORTERA

PAKIET IMPORTERA

Obrazek posiada pusty atrybut alt; plik o nazwie image-1.png

Szanowni Państwo,

Przekazujemy w Państwa ręce, kompletny opis procedury nabycia produktów alkoholowych zarówno w procedurze nabycia wewnątrzwspólnotowego jak też w drodze importu. Dokument zawiera pełen zakres czynności niezbędnych do rozpoczęcia i efektywnego przeprowadzenia procesu sprowadzenia napojów alkoholowych z krajów członkowskich Unii Europejskiej oraz krajów trzecich. Napoje alkoholowe, podlegają przede wszystkim reżimowi związanemu z podatkiem akcyzowym i jako takie poddane są szczególnej kontroli. Podstawowe zasady prawne w których muszą poruszać się importerzy i dystrybutorzy napojów alkoholowych, obejmują poza oczywistymi regulacjami dotyczącymi działalności gospodarczej oraz systemu podatkowego, także przepisy sanitarne, akcyzowe oraz regulacje prawa żywnościowego. Niniejsze opracowanie uwzględnia przede wszystkim procedury urzędowe związane z rejestracją przedsiębiorstwa, jego zgłoszeniem w zakresie podatku akcyzowego, szczegółowym obiegiem dokumentacji oraz podstawowymi zasadami związanymi z dystrybucją hurtową napojów alkoholowych. Dokument poszerzony został także o informacje prawne dotyczące szczególnie wrażliwych obszarów aktywności handlowej, takich jak ograniczenia reklamy i promocji wyrobów alkoholowych.

Proszę pamiętać, że w razie wszelkich problemów z interpretacją niniejszego opracowania lub kłopotów praktycznych z urzędami, pozostajemy w Państwa dyspozycji.

Radosław Froń


SPIS TREŚCI



  1. SPROWADZANIE NAPOJÓW ALKOHOLOWYCH DO POLSKI
  2. UTWORZENIE PRZEDSIĘBIORSTWA
  3. REJESTRACJA VAT
  4. REJESTRACJA W SYSTEMIE PUESC
  5. REJESTRACJA DO SYSTEMU EMCS
  6. REJESTRACJA PŁATNIKA AKCYZY
  7. URZĘDOWE SPRAWDZENIE
  8. STAWKI AKCYZY
  9. ZATWIERDZENIE EWIDENCJI BANDEROL
  10. WNIOSEK O WYDANIE BANDEROL
  11. PRZESŁANIE BANDEROL DO PRODUCENTA
  12. ZGŁOSZENIE ZAREJESTROWANEGO ODBIORCY
  13. WYMAGANIA SANITARNE
  14. WPIS I ZATWIERDZENIE ZAKŁADU (SANEPID)
  15. ZNAKOWANIE NAPOJÓW SPIRYTUSOWYCH
  16. ZEZWOLENIA NA SPRZEDAŻ ALKOHOLU POWYŻEJ 18%
  17. OGRANICZENIA SPRZEDAŻY ALKOHOLU
  18. OBOWIĄZKI IMPORTERA I SPRZEDAWCY
  19. REKLAMA I PROMOCJA ALKOHOLU